Poprzednie zdjęcie
Następne zdjęcie

WARTO PRZECZYTAĆ WARTO PRZECZYTAĆ

Powrót
Filtrowanie konferencji
Filtruj
Dietetyka

W przeszłości błonnik pokarmowy był uznawany za niepotrzebny składnik diety o minimalnym znaczeniu żywieniowym. Współcześnie uważa się, że jest on ważnym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego rola zarówno w...

Dietetyka

Zasadniczym elementem składowym zdrowych wzorców żywieniowych jest odpowiedni udział w nich warzyw i owoców. W różnych ich gatunkach odmienna jest zawartość poszczególnych składników odżywczych, dlatego tak istotna jest różnorodność w wyborze warzyw...

Dietetyka

Czym jest gluten? Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) gluten to frakcja białka nierozpuszczalnego w wodzie występującego naturalnie w niektórych rodzajach...

Dietetyka

W żywieniu człowieka stosowane są diety o zróżnicowanych proporcjach makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany). Najczęściej są to diety o umiarkowanej lub dużej ilości węglowodanów, stanowiących główne źródło energii w naszej diecie. W ostatnim...

* tylko dla lekarzy