W przeszłości błonnik pokarmowy był uznawany za niepotrzebny składnik diety o minimalnym znaczeniu żywieniowym. Współcześnie uważa się, że jest on ważnym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego rola zarówno w...
Zasadniczym elementem składowym zdrowych wzorców żywieniowych jest odpowiedni udział w nich warzyw i owoców. W różnych ich gatunkach odmienna jest zawartość poszczególnych składników odżywczych, dlatego tak istotna jest różnorodność w wyborze warzyw...
Czym jest gluten? Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) gluten to frakcja białka nierozpuszczalnego w wodzie występującego naturalnie w niektórych rodzajach...
W żywieniu człowieka stosowane są diety o zróżnicowanych proporcjach makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany). Najczęściej są to diety o umiarkowanej lub dużej ilości węglowodanów, stanowiących główne źródło energii w naszej diecie. W ostatnim...