Poprzednie zdjęcie
Następne zdjęcie

Rola błonnika pokarmowego w żywieniu | dr. hab. Danuta Gajewska

Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie

 

W przeszłości błonnik pokarmowy był uznawany za niepotrzebny składnik diety o minimalnym znaczeniu żywieniowym. Współcześnie uważa się, że jest on ważnym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego rola zarówno w profilaktyce, jak też leczeniu różnych jednostek chorobowych jest stale przedmiotem badań naukowych. Zbilansowana dieta, zawierająca rekomendowaną ilość warzyw, owoców oraz produktów zbożowych z pełnego ziarna, powinna dostarczać wystarczającej ilości błonnika (25 g dziennie dla osób dorosłych przynajmniej, 10 g dla młodszych dzieci oraz 20 g dla nastolatków). Błonnik ulega całkowitej lub częściowej fermentacji w jelicie grubym, a powstające produkty mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Badania epidemiologiczne jednoznacznie wskazują na korzystne efekty zdrowotne, związane ze spożyciem błonnika pokarmowego, w tym zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, zespół metaboliczny, choroby układu krążenia oraz niektóre rodzaje nowotworów. Z drugiej strony nadmierna podaż błonnika pokarmowego może prowadzić po poważnych problemów zdrowotnych.

Definicja i podział błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy stanowi grupa różnorodnych związków o odmiennych właściwościach fizyko-chemicznych oraz efekcie fizjologicznym. Najczęściej błonnik pokarmowy definiowany jest jako żywność pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka. W literaturze dostępne są różne metody podziału i klasyfikacji błonnika pokarmowego, uwzględniające strukturę poszczególnych związków chemicznych, stopień polimeryzacji, lepkość, rozpuszczalność w wodzie, a także podatność na fermentację przez bakterie jelitowe. Błonnik jest naturalnym składnikiem żywności pochodzenia roślinnego, ale może też występować w postaci wyizolowanej, jako preparat dodawany do różnych produktów. Błonnik naturalnie zawarty w żywności i błonnik dodany (lub funkcjonalny) składają się na błonnik całkowity. Izolowane z żywności, nietrawione węglowodany o właściwościach prozdrowotnych, to między innymi: pektyny pozyskane ze skórek owoców cytrusowych (stosowane przy produkcji dżemów i galaretek), skrobia oporna, inulina, nietrawione dekstryny czy gumy.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. „błonnik oznacza: polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii: (i) jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia; (ii) jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe; (iii) jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dowody naukowe”. Przyjęto, że 1 g błonnika pokarmowego pochodzącego ze źródeł naturalnych dostarcza 2 kcal (8,4 kJ).

 

Znaczenie błonnika w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń

Fizjologiczne oddziaływanie różnych frakcji błonnika pokarmowego obejmuje: (i) wpływ na czas pasażu jelitowego, objętość i konsystencję stola oraz proces defekacji; (ii) efekt metaboliczny – wpływ na glikemię i insulinemię poposiłkową, wpływ na stężenie cholesterolu ogółem, frakcji LDL-cholesterolu i triglicerydów oraz (iii) wpływ na modulację flory bakteryjnej poprzez stymulację procesów fermentacyjnych w jelicie grubym (Tabela 1).

Tabela 1. Efekt fizjologiczny różnych frakcji błonnika pokarmowego

Rodzaj błonnika Efekt fizjologiczny Źródła pokarmowe
Rozpuszczalny
pektyny, beta-glukany, gumy roślinne, śluzy roślinne, alginiany, niektóre hemicelulozy, galaktomannany, skrobia oporna wiąże wodę,
sprzyja formowaniu żelu,
opóźnia opróżnianie żołądka,
wydłuża czas trawienia i wchłaniania węglowodanów,
spowalnia uwalnianie glukozy i wzrost glikemii poposiłkowej (efekt hipoglikemiczny),
wiąże kwasy żółciowe i cholesterol pokarmowy (efekt hipocholesterolemiczny),
substrat do fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym,
korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej,
właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
ziarna zbóż (owies, jęczmień), owoce, warzywa, strączkowe,
nasiona babki płesznik (psyllium)
Nierozpuszczalny
celuloza,
niektóre hemicelulozy,
ligniny
przyspiesza opróżnianie żołądka,
zwiększa objętość mas kałowych,
przyspiesza czas pasażu jelitowego,
niewielki wpływ na glikemię i stężenie cholesterolu
ziarna zbóż (pszenica), otręby, warzywa korzeniowe, kapustne, owoce, orzechy

 

W naukach żywieniowych najczęściej wykorzystuje się podział błonnika pokarmowego w zależności od jego rozpuszczalności w wodzie. Frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie mają nieco odmienne działanie fizjologiczne, a tym samym wpływ na zdrowie człowieka. Nierozpuszczalne w wodzie frakcje błonnika pokarmowego, do których zalicza się: celulozę, hemicelulozy kwaśne i ligniny, wpływają na perystaltykę przewodu pokarmowego, skracają czas pasażu jelitowego, przyspieszają opróżnianie żołądka oraz zwiększają objętość mas kałowych. Frakcje te często określa się mianem substancji resztkowych lub balastowych, korzystnie wpływających na proces defekacji.

Do frakcji rozpuszczalnych w wodzie zalicza się pektyny, β-glukany, fruktooligosacharydy, gumy roślinne, śluzy roślinne, hemicelulozy obojętne, polisacharydy algowe i skrobię oporną. Błonnik rozpuszczalny, zwłaszcza pektyny, niektóre gumy (np. guar) i śluzy (np. psyllium) mają zdolność wiązania wody i tworzenia lepkich substancji o konsystencji żelu w przewodzie pokarmowym, wpływających na spowolnienie tempa opróżniania żołądka, zwiększenie uczucia sytości po spożyciu posiłku oraz wydłużenie czasu pasażu jelitowego. Frakcje rozpuszczalne ulegają fermentacji pod wpływem mikroflory jelita grubego do lotnych, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (octowy, propionowy, masłowy), które wpływają korzystnie nie tylko na miejsce, w którym powstają, ale pośrednio na cały organizm. Związki te powodują obniżenie pH w świetle jelita grubego, zwiększenie absorpcji sodu i płynów oraz hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie. Szczególnie cenne, w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia są beta-glukany z owsa oraz pektyny z owoców. Dane literaturowe potwierdzają, że frakcje te przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu ogółem i frakcji LDL-cholesterolu.

Właściwości i efekt terapeutyczny błonnika pokarmowego zależą głównie od jego struktury, proporcji frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie oraz podatności na fermentację jelitową. Błonnik pokarmowy, pochodzący z żywności oraz suplementów, wywiera korzystny efekt w prewencji i leczeniu zaparć, uchyłkowatości jelita grubego, chorób układu sercowo-naczyniowego, kamicy pęcherzyka żółciowego, zaburzeń metabolizmu węglowodanów oraz nowotworów jelita grubego.

Zalecenia dotyczące podaży błonnika w diecie

O tym jak ważna jest rola błonnika pokarmowego w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń świadczy fakt, że składnik ten wymienia się prawie zawsze w zaleceniach dietetycznych. W Polsce normy dotyczące zalecanej ilości błonnika pokarmowego całkowitego sformułowano na poziomie wystarczającego spożycia (adequate intake, AI). Nie sprecyzowano zaleceń dla kobiet ciężarnych i karmiących, rekomendując indywidualizację podaży w zależności od potrzeb (Tabela 2).

Tabela. 2. Zalecenia dotyczące podaży błonnika całkowitego

Normy na błonnik dla ludności Polski

(Jarosz i wsp. 2020)

(gramy/dobę)
Grupa wiekowa Dzieci
1-3 lata 10
4-6 lat 14
7-9 lat 16
Młodzież Chłopcy Dziewczęta
10-15 lat 19 19
16-18 lat 21 21
Dorośli Mężczyźni Kobiety
19-65 lat 25 25
powyżej 65 lat* 20 20

*w indywidualnych przypadkach do ustalenia z lekarzem lub dietetykiem

 

Źródła błonnika pokarmowego w diecie

Źródłem błonnika pokarmowego w diecie są produkty roślinne, w tym produkty zbożowe z całego ziarna, warzywa, owoce (świeże i suszone), nasiona roślin strączkowych, ziarna, nasiona i orzechy (Tabela 3). W Polsce spożycie błonnika pokarmowego przez osoby dorosłe waha się od 17 do 21 g/dobę, a ponad połowa błonnika w całodziennej racji pokarmowej pochodzi z przetworów zbożowych.

Szczególnie bogate w błonnik są przetwory zbożowe do produkcji których wykorzystano całe ziano i/lub zewnętrzne warstwy ziarna (pieczywo, płatki, makarony, kasze). Zawierają one od kilku do kilkudziesięciu razy więcej błonnika niż produkty wysoko przetworzone. Największa ilość błonnika znajduje się w zewnętrznej warstwie ziarna (okrywa owocowo-nasienna oraz warstwa aleuronowa) i jest to w większości błonnik nierozpuszczalny. Bielmo środkowe natomiast bogate jest we frakcje rozpuszczalne. Bogate we frakcje rozpuszczalne błonnika są powszechnie konsumowane ziarna zbóż, w tym żyto, pszenżyto, owies i jęczmień. Szczególnie korzystne właściwości mają rozpuszczalne w wodzie frakcje błonnika pokarmowego, takie jak β–glukany (zawarte w ziarnie jęczmienia i owsa) oraz fruktany z ziarna żyta. Ponieważ rola rozpuszczalnych frakcji błonnika w profilaktyce chorób serca została potwierdzona w wielu badaniach, stąd promowanie spożycia produktów zbożowych przygotowanych na bazie tych ziaren, zwłaszcza w żywieniu dzieci, powinno być celem społecznym. Przetwory z całego ziarna, szczególnie żytnie, jęczmienne i owsiane powinny stanowić przynajmniej połowę rekomendowanej ilości produktów zbożowych.

Bogatym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, zwłaszcza korzeniowe (np. marchew, buraki), kapustne (np. kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka), dyniowate (np. dynia, cukinia), nasiona roślin strączkowych (np. groch, cieciorka, fasola, soja, soczewica) oraz owoce świeże (drobnopestkowe, cytrusowe, jabłka, śliwki) i suszone (śliwki, morele, figi). Bogate w błonnik pokarmowy są także orzechy, siemię lniane, nasiona babki płesznik (psyllium) i szałwii hiszpańskiej (chia).

Tabela  3. Zawartość błonnika w wybranych produktach spożywczych

Grupa produktów Wielkość porcji Błonnik (g) Wartość kaloryczna

(kcal)

Rozpuszczalny Nierozpusz-czalny
Produkty zbożowe

Otręby (średnio)

Owsianka

Chleb pełnoziarnisty

Jasne pieczywo

Ryż, gotowany

Spaghetti, gotowane

 

1/3 szklanki

1 szklanka

1 kromka

1 kromka

½ szklanki

1 szklanka

 

0,59

1,64

0,57

0,15

0, 10

0,56

 

7,84

2,81

2,02

0,50

0,31

1,54

 

105

145

75

86

136

151

Warzywa

Brokuły

Kapusta, surowa

Marchew, surowa

Kukurydza, mrożona, gotowana

Ziemniak pieczony (ze skórą)

Fasola, konserwowa

Groszek mrożony

 

½ szklanki

1 szklanki

1 średnia

½ szklanki

1 średni

½ szklanki

½ szklanki

 

0,23

0,7

0,14

0,08

1,21

1,41

0,24

 

2,34

1,12

1,66

1,66

3,84

5,25

2,56

 

21

20

79

87

161

78

58

Owoce

Jabłko bez skórki

Jabłko ze skórką

Banan

Winogrona

Pomarańcza

Ananas

Truskawki

Rodzynki

 

1 średnie

1 średnie

1 średni

100 g

1 średnia

½ szklanki

¼ szklanki

szklanka

 

0,28

0,28

0,57

0,10

0,79

0,13

0,60

0,22

 

1,79

2,48

1,37

0,90

1,70

0,75

2,09

1,30

 

34

34

105

69

62

37

27

99

Źródło: Marlett 1992

Zwiększenie udziału błonnika pokarmowego można uzyskać poprzez:

  • włączenie do diety różnych produktów zbożowych bogatych w błonnik, takich jak brązowy ryż, grube kasze, płatki śniadaniowe (tradycyjne), pełnoziarniste pieczywo i makarony, mąki z grubego przemiału;
  • zwiększenie udziału pieczywa razowego (pszennego lub żytniego), wprowadzenie do codziennej diety pieczywa mieszanego ze zbóż chlebowych, niechlebowych (owies i jęczmień) oraz pseudozbóż;
  • dodatek do każdego posiłku warzyw lub owoców, najlepiej surowych i jeśli to możliwe spożywanych ze skórką;
  • włączenie dań z nasion roślin strączkowych (grochu, fasoli, bobu, soi, ciecierzycy, soczewicy);
  • dodatek nasion, pestek i orzechów do surówek i sałatek;
  • jeśli to konieczne, dodatek skoncentrowanych źródeł błonnika (np. otrąb), w porcjach podzielonych w ciągu dnia.

Na co należy zwrócić uwagę planując diety bogate w błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy ma z reguły działanie prozdrowotne, stąd w większości zaleceń zachęca się konsumentów do zwiększenia spożycia żywności bogatej w błonnik. Zbyt małe spożycie błonnika pokarmowego sprzyja zaparciom i zwiększa ryzyko chorób niezakaźnych. Należy jednak pamiętać, że zwiększonej podaży błonnika pokarmowego w diecie mogą towarzyszyć objawy uboczne, takie jak wzdęcia, objawy dyspeptyczne oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Aby organizm, a zarazem układ pokarmowy, zaadaptował się do diety bogatej w błonnik, należy stopniowo, powoli zwiększać jego udział w dziennej racji pokarmowej. Błonnik pokarmowy może też utrudniać/zaburzać absorpcję niektórych składników mineralnych (np. żelaza, wapnia, cynku, magnezu) oraz witamin (z grupy B, wit. D), dlatego też dietę bogatobłonnikową należy ostrożnie stosować osób z chorobami układu kostnego, niedokrwistością z niedoboru żelaza i niedożywionych. Nadmierna podaż błonnika nie jest rekomendowana w żywieniu małych dzieci, osób w podeszłym wieku, u chorych w stanach zapalnych żołądka, trzustki i jelit oraz w stanach pooperacyjnych (zwłaszcza przewodu pokarmowego).

Błonnik pokarmowy może wpływać na dynamikę wchłaniania leków, stąd konieczność konsultacji z lekarzem zawsze w przypadku zwiększenia udziału w diecie skoncentrowanych źródeł błonnika (np. otręby) lub stosowania suplementów zawierających błonnik. Zwiększając udział błonnika pokarmowego w diecie należy także pamiętać o zwiększonej podaży płynów.

 

 

 

Literatura:

  1. Dierkes J, Nwaru BI, Ramel A. et al. Dietary fiber and growth, iron status and bowel function in children 0–5 years old: a systematic review. Food Nutr Res 2023, (67), 9011.
  2. Hojsak I, Benninga MA, Hauser B. et al. Benefits of dietary fibre for children in health and disease. Arch Dis Child 2022, 0:1.doi:10.1136/archdischild-2021-323571
  3. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska K. (red). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  4. Kesavelu D, Franklyn N. Review on the Role and Recommendation for Dietary Fibers in Childhood Constipation. International Journal of Medical Science and Clinical Invention 2021, 8(1): 5214-5218.
  5. Kshirsagar SB, Takarkhede S, Jha AG. et al. A comprehensive review on dietary fiber and their functional properties in human body. World Journal of Biology Pharmacy and Health Sciences 2020, 04(03), 059–076.
  6. Marlett JA. Content and composition of dietary fiber in 117 frequently consumed foods. J Am Diet Assoc. 1992, 92(2):175-86.
  7. McKeown NM, Fahey GC, Slavin J. et al. Fibre intake for optimal health: how can healthcare professionals support people to reach dietary recommendations? BMJ 2022, 378:e054370.
  8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 21.11.2011, z późn.zm.)

 

Zainteresowany? Dołącz do nas już teraz!